ΟΥΤΕ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΕΣ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αναφορικά με τον Πρύτανη

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα πριν μερικές μέρες στη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κ. Φορτσάκη ώστε να ξέρουμε ποιος βρίσκεται απέναντι μας.Ο Θ. Φορτσάκης δεν μπήκε τυχαία στο συγκεκριμένο πόστο. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος της ΔΑΠ και αργότερα της ΟΝΝΕΔ ενώ τη δεκαετία του ’90 (1991-1993) είχε φανερή ανάμιξη και συμμετοχή στη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπήρξε συνεργάτης του Μητσοτάκη σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων. Κατ’ επέκταση, έγινε – και εξακολουθεί να είναι –  πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά το φασιστικό ‘’μαύρο’’ που έπεσε στη Δημόσια Τηλεόραση της ΕΡΤ, μεριμνώντας για την υλοποίηση των απαιτήσεων της καθεστωτικής κυβέρνησης.Επίσης , διαθέτει μετοχές σε δικηγορική εταιρεία που τυγχάνει να είναι και νομική σύμβουλος στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί προφανώς δεν του επαρκεί ο μισθός που απολαμβάνει από το δημόσιο αξίωμα ενώ παράλληλα θέλει να τον ενισχύσει και από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Μετά την εκλογή του δεν είχε καλεστεί Σύγκλητος, με αποτέλεσμα να κάνει κουμάντο μόνος του, ενώ στη πρώτη που διεξήχθη την Πέμπτη (30/10) με την παρουσία φοιτητών και διοικητικών, εκδήλωσε την αδυναμία που έχει στους ΜΑτάδες καθώς  τους έχει καλέσει ήδη αρκετές φορές προληπτικά, ώστε να καταστείλουν οτιδήποτε ενδέχεται να παρεμποδίσει την ‘’εύρυθμη’’ λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Τέλος, όσο επιτελούσε Πρόεδρος της Νομικής, υπέσκαπτε με κάθε μέσο την αγωνιστική απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων, και επιπλέον ήταν ένθερμος υποστηρικτής των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου προετοιμάζοντας το έδαφος για την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, με στόχο την περαιτέρω συντηρητικοποίηση και ανελαστικότητά του.

(Παρεμπιπτόντως το 2011, εξ’ αιτίας  της εισόδου 300 μεταναστών στο προαύλιο της Νομικής για άσυλο, η Άννα ανήγγειλε την αναγκαιότητα δημιουργίας πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της προστασίας των κτιριακών υποδομών. [κοινή επιθυμία και της ΟΝΝΕΔ] )

 

Σεκιουριτάδες

Την ίδια στιγμή που η πανεπιστημιακή κοινότητα πλήττεται από τις διαθεσιμότητες των διοικητικών, τις απολύσεις των καθαριστριών, τη δυσκολία παροχής σίτισης και στέγασης, τις περικοπές συγγραμμάτων και την υποχρηματοδότηση κονδυλίων από το Κράτος – ξοδεύτηκαν 2.7 εκ για την πρόσληψη, μέσα από διαγωνισμούς, ιδιωτικών εταιρειών για φύλαξη.

Ο ρόλος που θα διαδραματίσουν σχετίζεται με τη θωράκιση της ασφάλειας μέσω της αύξησης των περιπολιών, της εγκατάστασης συναγερμών και της εξακρίβωσης της ταυτότητας των εισερχομένων στα κτίρια των Ιδρυμάτων.

Αρχικά, την αποστολή αυτή ανέλαβε η Mondialpol, στην οποία το ελληνικό δημόσιο ακόμα χρωστάει κοντά στο 1 εκ. . Πλέον έχει αντικατασταθεί από την ISS Security A.E. , που για τις διετείς υπηρεσίες της θα λάβει το εξωφρενικό ποσό των περίπου 2 εκ. €.

Τώρα πια μπορούμε να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια, ελευθερία και προστασία που ανάμεσά μας θα κυκλοφορούν securitάδες με γαλάζια πουκάμισα και αλεξίσφαιρα γιλέκα σαν να`ταν μπάτσοι,  που μέσα από τη διαδικασία του face control και της επίδειξης φοιτητικού πάσου , θα μας απαλλάσσουν από την παρουσία ‘’άσχετων, περιθωριακών κι εξωπανεπιστημι-ακών’’ προσωπικοτήτων, σύμφωνα πάντα με τα κριτήριά τους.

 

Διαγραφές ‘’Αιώνιων’’ Φοιτητών

Τα εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου να ‘’εξυγιανθούν’’ και να υιοθετήσουν ένα λειτουργικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ανακοίνωσαν τις επερχόμενες διαγραφές πάνω από 150.000 ‘’λιμναζόντων’’ σπουδαστών.  (129.000 από ΑΕΙ – 23.000 από ΤΕΙ, από το σύνολο των 139.000 και 39.000 αντίστοιχα). Από αυτούς εξαιρούνται περίπου 23.000 (10.000 από ΑΕΙ, 13.000 από ΤΕΙ), οι οποίοι πληρούν τις αυστηρές κι αυθαίρετες προδιαγραφές, όπως η συμμετοχή σε 1 τουλάχιστον εξεταστική τα τελευταία 2 χρόνια, ή η δήλωση μαθημάτων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ή η εκκρεμότητα της πρακτικής/διπλωματικής άσκησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΕΚΠΑ υπάρχουν 53.000 αιώνιοι ενώ 49.000 περίπου θα αποχαιρετήσουν τις φοιτητικές τους ιδιότητες. Αντίθετα με όσα προβάλλουν, η πραγματικότητα είναι αισθητά διαφορετική.

Οι φοιτητές αυτοί, δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα στους δημόσιους φορείς, καθώς έχουν παραλάβει όλα τους τα συγγράμματα, έχει λήξει η ισχύς του πάσου τους, δεν δικαιούνται ούτε σίτιση ούτε στέγαση και το μόνο που καταλαμβάνουν είναι ένα έξτρα έδρανο στο αμφιθέατρο κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Το Κράτος ‘’Πρόνοιας’’ και ‘’Δικαίου’’  για μια ακόμη φορά παρουσιάζει το αληθινό του πρόσωπο. Με ολοκληρωτική συμπεριφορά και παντελή έλλειψη κατανόησης, αποβάλλει με το πρόσωπο της νομιμότητας από τους κόλπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσους θεωρεί παρείσακτους, αποκλείοντάς τους από το αναφαίρετο δικαίωμα της δημόσιας γνώσης. Συνομήλικοι μας που αναγκάζονται να εργαστούν για να συντηρήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους, που δεν ελκύονται από τη ‘’γοητεία’’ που εκπέμπει η διδασκαλία των μαθημάτων, που έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις, δεν ταιριάζουν στο Πανεπιστήμιο, δεν δικαιούνται να τελειώσουν τις σπουδές τους και δεν είναι άξιοι της κατάκτησης ενός χαρτιού (ούτως ή άλλως δίχως αξία), που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στη  ‘’μαύρη’’, ανασφάλιστη και κατά κανόνα άμισθη εργασία για την πολυπόθητη κατοχή προϋπηρεσίας, ιδανικό δώρο προς όφελος και εκμετάλλευση των αμείλικτων αφεντικών.

Ενάντια στις πρακτικές επιβολής και την κατασταλτική μανία από τους άνω μέσω των πρυτανικών αρχών, εκ διαμέτρου αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαγραφή φοιτητών, παλεύουμε για τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς μας.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΤΕΚΙ ΕΜΜΕ

katalhpsioshmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.