Σχετικά με το λοκ-άουτ στη Νομική στις 14/12

Την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη είχε προγραμματιστεί στη νομική σχολή Αθηνών εκδήλωση-συζήτηση με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων , καλλιτεχνών και διάφορων πολίτικων συλλογικοτήτων , με θέμα την χορήγηση άδειας στον πολιτικό κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα. Ο Κουφοντίνας δικαιούται εδώ και έξι χρόνια άδεια από τις φυλακές , ένα δίκαιο αίτημα που η εξουσία επιμείνει να του στερεί.

Το πρωί της προγραμματισμένης λοιπόν μέρας πραγματοποίησης της εκδήλωσης, μπήκε λουκέτο στη σχολή. Η κοσμητεία αποφάσισε να κάνει «λοκ-αουτ» στη Νομική Σχολή Αθηνών επικαλουμένη “τεχνικά προβλήματα” . Φοιτητές σε πρώτο χρόνο κράτησαν ανοιχτές τις πόρτες , στη συνέχεια όμως, τα Ματ παρατάχθηκαν προκειμένου να αποτραπεί συγκέντρωση κόντρα στην ακύρωση της εκδήλωσης. Η σχολή παράμεινε κλειστή ματαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την διεκπαιρέωση της εκδήλωσης. Μάθαμε μάλιστα πως την προηγουμένη εκείνης της μέρας, η διοίκηση της Φυλακής Κορυδαλλού ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα ότι έλαβε εμπιστευτικό έγγραφο από τη Νομική Σχολή του πανεπιστήμιου της Αθήνας, η οποία ζητά να του απαγορευτεί να παρέμβει στην εκδήλωση.

Η απόφαση για το λοκ- άουτ που πάρθηκε από την Κοσμητεία της Νομικής, δεν μας εκπλήσσει, αλλά αντίθετα φανερώνει- για ακόμη μια φορά – τον κατασταλτικό χαρακτήρα του κράτους, κατ` επέκταση και του Πανεπιστημίου, απέναντι τόσο στους πολιτικούς κρατούμενος όσο και στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Στους πολιτικούς κρατούμενους διότι ο εγκλεισμός τους , με πρόφαση τον σωφρονισμό τους, στοχεύει στην αφαίρεση κάθε ίχνους αξιοπρέπειας , στην τρομοκράτηση των ίδιων και των συγγενών τους, στην ηθική και( σε βάθος χρόνου) φυσική τους εξόντωση. Κι όλα αυτά γιατί δεν υπογράφουν «δήλωση μετανοίας», γιατί δεν συμβιβάζονται με την γραμμή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Πανεπιστήμιο ανέκαθεν συνιστούσε γόνιμο έδαφος για πολιτική ζύμωση, ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και πραγματοποίηση συζητήσεων εξ’ αιτίας της κοινωνικής απεύθυνσης που συναντούσε προς τους φοιτητές/μελλοντικούς εργαζόμενους. Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια, φανερώνει το αληθινό του πρόσωπο και το χαρακτήρας που υιοθετεί. Ενός πανεπιστημίου που έχει ξεκάθαρο στόχο την φίμωση όποιας φωνής αντιστέκεται και διεκδικεί, αλλά και όποιας δε συμβιβάζεται με τα πλαίσια που “θέτει”. Ενός Πανεπιστημίου που δεν παραλείπει να δείχνει την εκδικητική και κατασταλτική φύση του ενάντια σε κάθε φωνή (ή ελευθεριακό/αυτοοργανωμένο εγχείρημα/δομή) που αντιστέκεται. Αποτέλεσμα αυτών η μετατροπή του σε μία αποστειρωμένη και αμιγώς εξουσιο-εξαρτημένη μορφή υποτιθέμενης γνώσης, που προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό, μεταξύ των φοιτητών, και την λογοκρισία.

Η κατασταλτική μανία του κράτους – που συνεχίζει χωρίς καμία υποχώρηση από τη συγκυβέρνηση Σύριζα/ΑΝΕΛ- αντικατοπτρίζεται στις αποφάσεις κοσμητείας και πρυτανικών αρχών στο χώρο του Πανεπιστημίου. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που οι αρχές επέτρεψαν την είσοδο μπάτσων στις σχολές και υιοθέτησαν την «λύση» του λοκ-άουτ. Απειλές διαγραφών προς φοιτητές-αγωνιστές, ΕΔΕ, μηνύσεις κατ’ αγνώστων, επιβολή πειθαρχικών διώξεων, προσαγωγές – συλλήψεις φοιτητών και μεταναστών, είναι ορισμένα μόνο από τα συμβάντα(ΑΣΟΕΕ, Νομική κλπ), που ο κόσμος του αγώνα έχει βρεθεί αντιμέτωπος. Το λοκ-άουτ έχει συγκεκριμένο σκοπό που δεν είναι άλλος από το να αποτραπεί να γίνει το Πανεπιστήμιο ένας χώρος σύγκλισης και ανταλλαγής απόψεων, των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Συνέλευση Στεκιού ΕΜΜΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.